Nyúltartás egészségügyi szempontból

Állatorvosi tanács gazdiknak

ÍME ITT A HÚSVÉT!

Nemsokára itt a Húsvét, melynek egyik szimbolikus állata a nyúl. Manapság egyre népszerűbb a nyuszi tartása házi kedvencként is. Mielőtt azonban valaki nyuszit vásárol, mindenképpen érdemes tájékozódni róluk. Mi egészségügyi szempontból közelítjük meg ezt a témát. 

Tavasszal, amikor a szúnyogok megjelennek érdemes oltásban részesíteni a nyuszikat a nyulak vérzéses betegsége és a Myxomatosis ellen. Ezt az oltást 6 hetes korban már lehet adni, 2-3 hét múlva pedig meg kell ismételni a hatékonyabb immunválasz érdekében. Azt is érdemes tudni, hogy a vakcina a vérzéses betegség ellen egy éves, míg a Myxomatosis ellen csupán fél éves védelmet biztosít. A nyulak vérzéses betegségének rövid lappangási ideje van, kifejezetten fertőző, ragályos, akár ruhánkon és cipőnkön is behurcolhatjuk a lakásba. A betegség jele lehet: étvágytalanság, magas láz, vérzés megjelenése test szerte, de sokszor tünetmentes az állat, és a halál 48 órán belül bekövetkezik. Gyógymód nincs, csak oltással lehet megelőzni a betegséget.   A Myxomatosis sem kecsegtet nagy túlélési eséllyel. Mivel ezt a betegséget bolhák, szúnyogok terjesztik, lakásban tartott kedvenceink sincsenek oltás nélkül biztonságban. A lappangási idő 7-10 nap, és sajnos az időben elkezdett kezelés ellenére sem biztos a túlélés. Tünetei: apró göbök jelentkeznek a nyúl fülén, nemi szervek környékén, de gyakran az egész testfelületen, nyálkás – gennyes kötőhártya gyulladás, orrfolyás.

Nyulaknál a légzőszervi megbetegedés is gyakran előfordul. Érzékenyek a huzatra, de a szellőzetlen helyiség is káros számukra. Tengerimalac tünetmentesen hordozhat olyan baktériumot, ami halálos tüdőgyulladást okozhat nyúlban, de ugyanez fordítva is létezik, tehát nem szerencsés őket egymással társítani.

Sok gazdi jó szándékból finom csemegével látja el a nyulát. Nos, ez nem javasolt, ugyanis húgykövességre, elhízásra, bélflóra eltolódásra, következményes felfúvódásra, netán hasmenésre hajlamosítja az állatot. Mindez megelőzhető penészmentes, illatos széna etetésével. Ma már kaphatók olyan tápok, amelyek magas rosttartalmuknak köszönhetően elősegítik a megfelelő emésztést és fogkopást. Mindenki tudja, hogy a nyulak foga folyamatosan nő és rágással koptatják azok felszínét. Azonban a tenyésztés során az állkapocs, állcsontozat oly mértékben torzult, hogy a fogak egymással már nem megfelelően érintkezek, ezáltal rágás közben nem egyenletesen koptatják egymás felszínét. Ezt a betegséget malocclusionak nevezzük, a tünetek az eledel elutasításában, következményes fogyásban mutatkoznak meg. Csipkék, de akár „hídként” összeérő fogak alakulnak ki, óriási fájdalmat okozva az állatnak. Ne várjuk meg ezt az állapotot, ha a nyúl elutasítja kedvenc eleségét, forduljunk állatorvoshoz. Arra is számítani lehet, hogy kedvencünket havi rendszerességgel kell fogcsiszolásra vinni.

A nem megfelelő takarmányozás még egy gyakori problémához tud elvezetni, mégpedig a gyomoreltömődéshez. Ha a nyúl nem jut elegendő rosthoz, azaz szénához, akkor szőrtépés alakulhat ki. A finom szőrzet trichobezoárrá áll össze a gyomorban, ezt egy nemezlabdához lehet hasonlítani, ami megül a gyomorban. Mindenképpen tanácsos állatorvoshoz menni, ugyanis a röntgenfelvétel és a fizikai vizsgálat alapján eldönthető, hogy konzervatív úton vagy sebészileg kell-e megoldani a problémát.

Jó gazdikként tehát inkább a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, s ha már itt tartunk, akkor fontos kihangsúlyozni, hogy a nyulakat is javasolt féregteleníteni, külső – belső élősködők ellen kezelni, megvédeni. Az egyik alattomos egysejtű parazita az Encephalitozoon cuniculi névre hallgat, sokszor tünetmentesen lappang a nyúl szervezetében. Azonban, ha a nyúl immunrendszere meginog, akkor nagyon változatos tüneteket idéz elő, pl.: hasmenés, idegrendszeri tünetek, görcs, csillagvizsgáló fejtartás, gyakran halállal végződik.

Tehát megfelelő takarmányozással és megelőző intézkedésekkel (oltások, féregtelenítés, stb.) sokáig velünk maradhat a nyuszink.


Töltés kérem várjon...