Kutya

A kutya

Egy kis történelem

DNS-adatok alapján tudjuk, hogy a kutya (Canis lupus familiaris) a farkas háziasításával jött létre. Azt a mai napig nem tudták bebizonyítani, hogy ez mikorra tehető, de a legrégebbi maradványt - egy hozzávetőlegesen 33 ezer éves kutya álkapcsát - egy háziasított kutya maradványainak tudják be. A vizsgálatok alapján a kutya származásának legvalószínűbb helyszíne Kelet-Ázsia lehet.

A kutya általában a hűség és éberség-, a kínai mitológiában az engedelmesség és odaadás jelképe.

Az ’50/’60-as évekig, a házikedvencként tartott kutyák a háztól elkülönülve az udvaron, kutyaházakban éltek. A városok kialakulásával a kutyák is beköltöztek a lakásokba. A városi környezet azonban merőben más, mint amihez az évezredek alatt szoktak, emiatt már nem képesek csak az ösztöneikre hallgatva elboldogulni. Éppen ennek köszönhető a kutyaiskolák megjelenése, ahol képesek a városi élethez nélkülözhetetlen tudásra szert tenni.

Mára a kutyák olyan szinten képesek beilleszkedni az emberek családjaiba, hogy jelenlétük szinte elengedhetetlenné vált. Emiatt napjainkban a kutyát sokan családtagként, nem pedig házi kedvencként tekintik.

 

A kutyafajták

A kutyák, évszázadok óta, nagyon sok módon segítik az embert, ezért a különböző feladatokra kitenyésztett kutyafajták testfelépítése és viselkedése nagyban eltér. Az FCI mintegy 430 kutyafajtát tart nyilván, és a mai napig tenyésztenek ki új fajtákat. Ezek közül egyre kevesebbet használnak arra a célra, amire kitenyésztették őket, ezért mostanra több fajta válik ketté kiállítási és munka vérvonalra. A kutyáknál megkülönböztetik a két vagy több fajta kereszteződéséből származó keverékeket és a fajtatiszta egyedeket. Utóbbiakat törzskönyvi nyilvántartásba veszik. Az azonos fajtájú egyedeket közös külső és belső jellemzők (úgynevezett vézenjegyek) kötik össze a közös származáson kívül. Ezeket a fajtastandard tartalmazza. A fajtajegyek némelyike negatívan hathat a kutya egészségére, ilyen rizikófaktor például a spánielek hosszú füle. Más külső jellemzők egyenesen genetikai rendellenességként foghatók fel, mint például a meztelenkutyák kevés szőrzete. A két fajtiszta kutya szándékos keresztezéséből született kutyákat gyakran fajtakeresztezettnek nevezik.

A kutyafajták felosztása az FCI szerint*:

 • fajtacsoport: pásztor- és juhászkutyák
 • fajtacsoport: schnauzerek, pinscherek, örző-védő ebek, masztiffok
 • fajtacsoport: terrierek
 • fajtacsoport: tacskók
 • fajtacsoport: spitzek és ősi típusú kutyák
 • fajtacsoport: kopók, vérebek
 • fajtacsoport: vizslák, szetterek
 • fajtacsoport: vízi vadászok
 • fajtacsoport: társasági kutyák
 • fajtacsoport: agarak

*tíz csoport a megjelenés vagy szerep alapján

 

A kutya és az érzékelés

A kutyák talán legérdekesebb tulajdonsága a szaglásuk. A kutyáknak a szagminta vétel olyan, mint az embereknek a napi újság elolvasása. A kutyánk mindent megszagol, legyen az másik kutya, állat, ember vagy tárgy. Az orruk rengeteg információt képes felfogni és agyukban az ugyancsak rengeteg idegsejt segít ezen ingerek feldolgozásában. Erre a szaglóhám megnövekedett felülete és a fejlett agyi feldolgozás ad lehetőséget. Az érzékeltetés kedvéért, a kutyák szaglóhám felülete mintegy 130cm², míg az emberé ezzel szemben csak 3cm².

A másik igencsak kiemelkedő sajátosságuk a hallásuk. Minden kutyafajta hallása kiváló!

A kutyák képesek az emberek számára érzékelhetetlen hangok hallására is, sőt akár négyszer messzebbről meghallják a hangokat, mint az emberek.

A kutyák szeme felépítésükben hasonlít az emberekéhez. Azonban a kutya sokkal jobban lát sötétben, mint az ember, ugyanakkor színlátása meglehetősen gyenge. A mozgást viszont azonnal érzékelik, ezzel szemben az álló vagy mozdulatlan tárgyakat alig.

A kutyák testét szőr borítja, ha nem, az genetikai elváltozás. A kutyák szőrzetét is 3 fajtára lehet osztani, rövid-, félhosszú- vagy hosszúszőrűre. A szabadban tartott kutyák évente kétszer vedlenek, egyszer ősszel, amikor a téli, melegebb, sűrűbb bundájuk jön elő és egyszer tavasszal, mikor ezt a melegebb szőrréteget cserélik le a meleghez jobban illő ritkább és rövidebb szőrre. A lakásban tartott kutyák akár egész évben vedlenek.

 

A kutya és a tanulás

A kutya, mint falkában élő állat, könnyen megérti akár az emberek, akár az állatok közötti kapcsolatokat, hierarchiát. A több évezredes közös múlt során az emberek és a kutyák megtanultak együtt dolgozni. A kutya figyeli, lesi gazdája minden mozdulatát és sok esetben képes ezek saját képességeikkel való leutánzására (lakásban tartott kutyások nagyon jól tudják, milyen csekély időt vesz igénybe, mire a kutyusuk rájön, hogy működik a kilincs). A kutyák képesek megfigyelni gazdájukat és megtanulják viselkedésjegyüket. Sokszor ezért érezzük úgy, mintha a kutyánk látna a gondolatainkban. Azonban arról van szó, hogy mint remek megfigyelő, a legapróbb jelekből is képes olvasni és viszonylag pontosan meg tudja becsülni a gazdi terveit. Ebből a tökéletes összhangból - a modern technikának köszönhetően - látunk nap, mint nap megannyi szívszorító videót, amiket a gazdik töltenek fel magukról és szeretett ebükről.

A csecsemőkhöz hasonlóan képesek a kutyák felismerni az ember kommunikációs szándékát. Eme kommunikáció kulcsa az ember és a kutya tekintetében rejlik. Mivel a kutyáknak az emberhez hasonlóan fehér színű a szem ínhártyája, tekintetének iránya könnyen felismerhető. Vagyis az ember és a kutya kiválóan tudják követni egymás tekintetét, sőt tekintetükkel képesek információk átadására is.

A kutyák természetükből fakadóan könnyen tanulnak, főleg azokat a feladatokat, amire kitenyésztették. A kutyák, a macskáktól eltérően, szeretnek megfelelni a gazdijuknak. Ennek köszönhetően, egy jól működő, kiegyensúlyozott kutyus-gazdi kapcsolatban, a kutya fantasztikus dolgokat képes elsajátítani. A jutalom: az együtt játszás, az együtt töltött idő öröme, na meg némi jutalomfalat.

A kutya szereti a dicséretet, törődést, jó szavakat. A sok pozitív megerősítés és következetes tanítás hamar meghozza gyümölcsét. Ha a kutya a nevelés ellenére sem hajlandó a dolgokat elsajátítani, könnyen lehet, hogy a gazdi csinál valamit rosszul. A kutyaiskola és szakember felkeresése minden gazdinak javasolt.

 

A kutya és az ember kapcsolata

Számos vizsgálattal bizonyították már, hogy a kutya képes megkülönböztetni a gazdáját más emberektől és képes ragaszkodni is hozzá.

Akinek van kutyája, ezeket a sorokat olvasva biztosan azt kérdezi, hogy minek kellett ehhez vizsgálat? Miért nem kérdezték meg egy kutyástól?

Igen, mi, gazdik ezt jól tudjuk. Biztos mindenki letesztelte már a saját kutyusát, például egy jól megszervezett sétáltatás keretében, amikor ez egyik családtag éppen akkor száll le a buszról, amikor a közelben folyik a séta. Fantasztikus az a pillanat, amikor a kutyánk teljes testét átjárja a felismerés öröme, pedig a gazdi még sok-sok méterre van tőle. Olyankor nem is érdekes semmi más, csak hogy mihamarabb a szerető gazdi karjaiba vesse magát.  

A kutya a gazdáját - és a legtöbb esetben a gazdi családját - falkavezérnek vagy legalább magasabb rangú egyednek tekinti. Emiatt, az ösztönös viselkedés miatt érzik a kutyusok a család megvédését a saját feladatuknak.

A kutyák és az emberek kapcsolata nagy valószínűség szerint a vadászatra vezethető vissza.

 

A kutya és az agresszió

Sok ember alapból elutasítja a kutyákat, mondván, hogy vadak és kiszámíthatatlanok. Ez nem igaz! A kutya akkor lesz vad, ha kölyökkorától rossz, vagy semmilyen nevelést nem kap, azaz nem megy végbe nála a szocializációs folyamat. Az, hogy a kutya hogy viselkedik, főleg az emberek felelőssége!

Az esetek legnagyobb részében (ha be akarjuk ismerni, ha nem) a helytelen, gondatlan emberi viselkedés a kiváltó ok. Sajnos erre jön még az a tény is, hogy a sajtó csak azon ritka eseteket emeli ki, amikor egy kutya gyereket mar meg, arról sose esik szó, hogy a kutya mire reagált így. Nagyon-nagyon ritka az az eset, hogy a kutya váratlanul kikelve magából ráveti magát egy gyerekre. A kiváltó ok szinte kivétel nélkül a félelem! A félelmüket pedig az alábbi viselkedési formák válthatják ki: a gyerek hirtelen mozdulatot tesz egy, a kutya által ismeretlen tárggyal pl. homokozó lapát; a gyerek sikítva-visítva valami játékot lóbálva rohan a kutya felé; a gyerek a kutya farkát teljes erőből tépve-húzva rángatja… a balesetek nagy részében a kutya ráadásul ki van kötve, ami a félelmét még jobban fokozza, hiszen a védekezési lehetősége nagyban csökken (elszaladni esélye sincs). Mielőtt feltétlenül boszorkányüldözést hajtanánk végre azon a szerencsétlen állaton, nézzünk kicsit magunkba és gondoljuk át, hogy mi illetve gyerekeink mit rontottak el!

Azokról az esetekről sosem értesülünk, amikor a kutya egy ember tűrőképességét bőven meghaladva egy életen át engedi, hogy a családban levő gyerekek bántalmazzák!

Ha egy felelős szülő már kiskorban elkezdi megtanítani a gyereket a kutyával-, és a kutya közelében való helyes viselkedésre, ezen esetek mértéke csökkenthető lenne. A kutyát is mihamarabb meg kell ismertetni más kutyákkal, állatokkal, emberekkel és gyerekekkel, hogy tudják, hogyan viszonyuljanak a másikhoz.

Kölyökkorában, gondos körülmények között, minél több szituációt meg kell ismertetni a kutyussal, hogy később ne érje váratlanul. Ahogyan az ember is, a kutyák is bepánikolnak ismeretlen szituációban. Az ismeretlen mindig félelmet vált ki ugyanúgy az állatból, mint az emberből. Az ilyen félelem helyzet váltja ki a kutyákban (IS!) az agressziót. Ha tehát kölyökkorban sok odafigyeléssel helyesen kezeljük a kutya számára váratlan helyzetet, felnőttkorában egy kiegyensúlyozott és nyugodt kutyussal fogunk együtt élni.

Fontos, hogy egy idegen jelenlétében, vagy gyermekkel való játszás esetén mindig legyen ott a gazdi, hogy az esetleges problémát orvosolni tudja.

Pár fontos viselkedésbeli dolog, amire érdemes kiemelten odafigyelni és betartani!:

 1. Ha a kutya éppen eszik, vagy őriz valamit, a gyerek semmiképpen ne próbálja elvenni tőle!
 2. Tanítsd meg a gyermeknek, hogy egy kikötött kutyát mindig nagy ívben kerüljön ki!
 3. Sose szabad egy idegen kutyát megpróbálni megfogni, vagy megsimogatni, csak ha a gazdája erre engedélyt ad!
 4. A kutyához mindig elölről és alulról próbálunk hozzányúlni. Legelőször a kézfejünket szagoltatjuk meg vele. Ha a kutyus kiszaglászta magát, utána mehet a buksi simogatás. SOHA ne próbáljunk oldalról, hátulról vagy felülről hozzáérni egy idegen kutyához!!! Mivel a kutya nem lát hátra és oldalra, csak megijed a hirtelen mozdulattól, és mint tudjuk, a félelem miatt odakaphat!
 5. Tanítsd meg a gyereket, hogy ne sikongasson, visítson és kapkodjon egy idegen kutya közelében! A kutyák közelében legyünk nyugodtak, halkak és szelídek. A kutya érzi, ha nem vagy veszély számára. Sose lehet tudni, hogy az éles hangokra és kiszámíthatatlan mozdulatokra hogy reagál. Ugyancsak kerülje el a gyerek a kutya közelében egy bot lóbálását. Ezt veszélynek is tekintheti a kutya, nem pedig játéknak!
 6. Sose adjunk élelmet idegen kutyának! Előbb minden esetben meg kell kérdezni a gazdit! Ennek több oka is van. Egyrészt, lehet, hogy a kutyus éppen kiképzés vagy nevelés alatt áll, és akár az összes eddigi nevelést elrontjuk a finomsággal. Az is lehet, hogy csak speciális tápot, jutalomfalatot ehet, és ezzel ártanánk a kutyusnak. Mi sem örülnénk, ha valaki cukorkát akarna adni a gyerekünknek.
 7. Az otthoni balesetek elkerülése végett nagyon fontos, hogy otthonunkban alakítsunk ki a kutyusnak egy saját kis zugot, ahova bármikor elvonulhat és pihenhet. Ha vendégek jönnek, gondoskodjunk róla, hogy a kutyus félre tudjon vonulni a nagy kavalkádban. Ne hagyjuk, hogy idegen gyerekek nyúzzák felügyelet nélkül, főleg miközben pihen.
 8. A kutya nem játék, nem egy plüss állat! Soha ne hagyjuk, hogy a gyerek rángassa a kutya fülét, vagy farkát. El kell magyarázni, hogy a kutyusnak ugyanúgy fáj az ilyen, mint a gyereknek is fájna!
 9. Közlekedés és tömegközlekedés esetén mindig tartsuk be a törvényi előírásokat! A szájkosár kötelező, akkor is, ha a kutya nem harap. Ne feledjük, a sok ismeretlen inger a legbarátságosabb kutyából is agressziót válthat ki félelmében. Tömegközlekedéshez válasszunk rövid, erős pórázt, hogy a kutyát minél közelebb tudjuk magunkhoz. Figyeljünk a környezetre is! Hiába tudjuk, hogy a mienk a világ legcukibb és legbarátságosabb kutyája, ne hagyjuk idegen emberek közelébe osonni. Sokan úgy rettegnek a kutyáktól, hogy félelmükben képesek a szatyorral vagy táskával odavágni a kutyára, amit viszont a kutya jogosan támadásnak fog vélni. Az emberek is hajlamosak agresszívan viselkedni félelem hatására, nem csak az állatok. Sose feledjük, a kutyus tette, a gazdi felelőssége! A mozgólépcsőn vigyázzunk a kutya körmére! Nagytestű kutyát, amit nem tudunk ölbe kapni, használaton kívüli mozgólépcsőn vigyünk fel!
 10. A gondos gazdi tudatosan neveli a kölyökkutyát, hogy kiegyensúlyozott, szófogadó és nyugodt felnőtt kutyus válhasson belőle. Lehet, hogy az elején pénz- és időigényes, azonban az iskolában felvett tudás a kutyus és a gazdi életét is megkönnyíti. Biztos mindenki irigykedve gondol azokra a gazdikra, akik póráz nélkül is tudnak a kutyussal sétálni, vagy be tudja vinni az étterembe a kutyust, mert nem akarja az asztalról lelopni az ételt, vagy akinek egy apró jelére is tudatosan reagál a kutyusa. A kutyánk is sokkal boldogabb és nyugodtabb lesz, ha tudja, mit akar a gazdi. Sose használjunk ugyanarra a cselekvésre többféle utasítást! A kutya nem ember! Nem ismer szinonimákat! Mindig ugyanúgy, ugyanannak a szónak a használatával kérjünk egy-egy dolgot!

 Hazaérkezés

A kiskutya számára nagyon megterhelő és stresszes, amikor kiszakítják abból a környezetből, amiben eddig volt; a biztosítékot nyújtó anyakutyustól és a kistestvérektől.

Mikor hazaérünk, kis szőrgombócunk borzasztó éhes, szomjas és álmos lesz. Netán az első kocsizástól még émelyeg is kicsit.

Mikor hazaértünk, gondoskodjunk számára friss vízről, kölyökkutyáknak való eledelről és egy csendes, puha, meleg kis zugról, ahol kipihenheti ezt a borzasztó tortúrát. Ha véletlenül hányt a pici a kocsiban, fürdessük meg, hogy a rossz szagoktól megszabadítsuk és nyugodtabban tudjon pihenni. A kutyusok szeretik a törődést, ezért szeretgessük, simogassuk, amikor igényli.

A lakásban tegyük meg az óvintézkedéseket. Ügyeljünk rá, hogy a WC fedele legyen lecsukva és ne hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját! A kiskutyák is nagyon kíváncsiak, el sem tudjuk képzelni milyen helyeket képesek felfedezni.

Ha másik állat is van otthon, javasoljuk a ketrec használatát az összeszoktatáshoz!

 

Szobatisztaságra szoktatás

A kutyusoknak a szobatisztaságra szokás ugyanolyan nagy lépés, mint a gyereknél a bili használata. Ahogy a gyerekek, úgy a kölyökkutyák sem képesek visszatartani szükségletüket. Ez idővel persze változik, és egyre nagyobb lesz a kutyák tűrőképessége is e téren.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a szobatisztaság elérése nem megy egyik pillanatról a másikra. A gazdinak nagyon megértőnek és türelmesnek kell lennie, mire bekövetkezik.

A gazdi legfontosabb dolga, a sűrű kutyasétáltatás, hogy a kutyának eszébe se jusson a lakásban végeznie a dolgát. Azonban a reggeli szükséglet szabadban történő elvégzéséhez kell egy kis idő. Itt is a gazdi szerepén van a legnagyobb hangsúly. Felkelés után minél előbb kint lenni a kutyussal a szabadban!

Amíg a kutyus nem szobatiszta, használjunk helyhez-szoktató kendőt. Legyen mindig ugyanott, ne változtassuk a helyét. Mikor a kölyökkutyus bepisil, vagy netán bekakil a lakásban, vigyük oda a helyhez-szoktató kendőhöz és dicsérgetve vezessük rá, hogy ide kell végezni a dolgát. Mindig abban a pillanatban kell ezt tennünk, amikor megtörténik, utólag már nem fogja érteni a kutya, hogy mit akarunk. Ismételjük meg addig, amíg magától ott nem végzi a dolgát. A dicsérethez használjunk jutalomfalatot.

Ha társasházban lakunk, vegyük számításba, hogy lesz egy pár nap vagy akár hét, mikor lépcsőházat kell takarítanunk, attól függően, hogy hányadik emeleten lakunk. Kis hősünk mindig egy-egy emelettel, lépcsőfordulóval tovább bírja tartani. Szép lassan azt fogjuk tapasztalni, hogy a kutyus egyre tovább bírja és egyik napról a másikra, már kibírja, amíg kiérünk a kapun. Ilyenkor sok-sok jutalomfalat és örömtánc a gazdival, a nagy dicsérgetések és buksi simogatás mellett.

Ha a kutyánk kezd szobatisztává válni, ne rontsuk el az addigi munkánkat és vigyük le sűrűn sétálni! Később a séták száma redukálható napi 3 sétára, de törekedjünk rá, hogy következetesen lehetőleg ugyanakkor vigyük le. Ha a kutya nagyon jelez az ajtóban, hogy menni szeretne, ne kísértsük a sorsot és ne kínozzuk a kutyát! Könnyen lehet, hogy elrontotta a gyomrát és nem bírja ki a következő sétáig!

Alapvető felszerelések, amikre szükséged lesz, ha kiskutya érkezik otthonodba

 

Etető- és itatótál

A kutyának mindig legyen külön etető- és itató tálja.

A legjobb megoldás, ha etetőből is kettőt tartunk, egyet a száraz tápnak, egyet pedig a nedvesnek. A tálnál fontos hogy könnyen tisztítható legyen, és hogy ne csússzon. A tálak alá érdemes alátétet tenni a higiénia miatt. Nem javasoljuk a műanyag tálakat. A legjobb a gumiperemes fém vagy a kerámia tálak. Mindig a kutya korának és méretének megfelelő tálat válasszuk!

Vannak már olyan profi etető gépek, amik automatikus időközönként adagolja a tápot illetve olyan is, amit a kutyus pedállal tud saját magának adagolni. Ezek hasznosak lehetnek, ha például túlsúlyos állatunk van, és nem eszegethet egész nap. A pedálos tálakkal az eledel frissességét tudjuk megőrizni.

Az itatóban a vizet cseréljük rendszeresen. A nyári időszakban pedig naponta többször! Vannak olyan kutyák, akik nem hajlandók állott vizet inni, csak friss folyó vizet. Ez sok esetben nagyon megnehezítheti a gazdik életét, főleg a nyári időszakban, amikor éjszaka akár többször is felkelti a gazdit, mert folyó vizet szeretne inni. Ezeknek a kutyáknak a legjobb megoldások az itató kutak, amik folyamatosan forgatják a vizet. Ezekbe a gépekbe több liter vizet is be lehet tölteni és nyugodtan ott lehet hagyni a kutyát nyáron is, hiszen mindig tud friss vizet inni. Nyári időszakban nyugodtan dobjunk 1-2 jégkockát az itatóba, hogy a kutyánk is hűs vizet tudjon fogyasztani. A jégkockát imádják elropogtatni a kutyusok!

Ágy és takaró

Napjainkban több különböző formájú, méretű és anyagú ágyat és fekhelyet vehetünk kedvencünknek. A kutyák is nagyon szeretik a meleg, puha, helyeket, mint például a kanapé és a fotel. Ezek használatának megelőzésére javasoljuk, hogy szerezzetek be egy, a kutya méretéhez jól illő, puha fekhelyet, amiről tudja, hogy csak az övé és békésen pihenhet rajta. Vehetünk műanyag kosarat párnával, pamutból és szivacsból készített nyitott vagy zárt kuckót, vízlepergető puha párnát, vagy akár fonott kosarat. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan ágyat válasszunk, amit könnyen tudunk tisztítani.

Nyakörv és biléta, hám és póráz

Egy kutya legfontosabb kiegészítője a nyakörv. A kutyust már pár hetes korában hozzá kell szoktatni a nyakörv viselésére. Lehet, hogy először nem fog neki tetszeni, de a nagy játszások közben szépen megszokja.

A másik alapvető felszerelés egy jó póráz. A kölyökkutyát a póráz használatához is hozzá kell szoktatnunk. Amíg nem kapta meg az összes oltást és nem lehet vele nagyokat sétálni, használatához otthon is elkezdhetjük hozzászoktatni. Ezt szegényke utálni fogja. Nem csoda, hiszen mi is utálnánk, ha valami nálunk nagyobb és erősebb valaki egyszer csak ránk csatolna egy hosszú izét, amitől nem tudnánk akárhova szaladgálni. Értsük meg, miért akarja mindenképpen leráncigálni magáról.

Pórázból és nyakörvből is mindig körültekintően válasszunk. Az anyaga legyen erős és strapabíró, és mindig a kutya testméretéhez igazítsuk.

Pórázból is sok féle létezik már. Javasoljuk, hogy különböző helyzetekhez más-más pórázt tartsunk otthon. Ha városban is sétálunk, mindenképpen tartsunk egy nem túl hosszú (1-2 m) pórázt, ha tömegközlekedünk, egy rövid pórázt, amivel szorosan magunk mellett tudjuk tartani és amíg a kutyafuttatóra érünk a zöld övezetben, egy szalagos pórázt, ami akár 5-8 méterre is elengedi a kutyust.

Vannak kutyatípusok, melyeknél a nyakörv helyett (vagy mellett) érdemes inkább hámot használni. Ilyenkor a terhelés nem a kutya nyakát éri, hanem a törzsét.

A kutyák nemtől és fajtától függetlenül (bár vannak egyes fajták, amik tipikusan) hajlamosak lehetnek a kóborlásra, fokozottan tüzelési időszakban. Főleg emiatt javasoljuk a PetFinder biléta használatát.

A kutyák eltűnésének fő oka, hogy nem találják meg az elveszett állat gazdáját. A kutyák szaglása hiába lenyűgöző, van, hogy olyan messzire elcsatangolnak, hogy nem képesek hazatalálni. Ilyenkor életmentő lehet egy PetFinder biléta, mely az elveszett és elkóborolt kisállatok hazajutását segíti elő.

A PetFinder bilétáról és használatáról itt olvashattok.

Ne feledjük, törvényi előírás szerint a kutyánkat 4 hónapos koráig be kell chippeltetnünk az állatorvosnál! Ha kutyusunkat netán sintér találja meg, életmentő lehet, ha van benne chip!

Éljünk ezekkel a lehetőségekkel! Nem nagy kiadások ezek azért cserébe, hogy kutyusunkat nagyobb biztonságban tudjuk.

 

Hordozó

Kistestű kutyák esetében sokszor kényelmes megoldást nyújthat, ha van egy jó kisállat hordozónk.  

Természetesen hordozóból is számos fajta kapható már, azonban pár dolgot ennek kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni.

Fontos, hogy a hordozó masszív legyen. A kutya ugyanis, ha ki akar jönni, mindent meg fog tenni ennek érdekében. Győződjünk meg róla, hogy a hordozó ajtajai jól záródjanak. Vannak olyan hordozók is, amik nem csak elől, de felül is nyithatóak. Az állatorvosnál is könnyebb a sarokba húzódó, félő kutyust felülről kivenni. 

A hordozó aljába tegyünk valami puha anyagot, hogy barátságosabb és kényelmesebb legyen az utazása.

Olyan hordozót válasszunk, amiben kutyusunk kényelmesen elfér!

Azoknak a kutyusoknak, akiket a gazdi sok helyre magával visz, választhatunk divatos kutyahordó válltáskát is. Ezek a „doktorszöszis” típusú táskák kiváló utazó eszközök a mini kutyák számára.

 

Ketrec

A kutyák esetében a ketrec két esetben lehet alapfelszerelés, az egyik ilyen lehet, amikor új kisállatot viszünk haza a már meglévők közé. Ilyenkor a beszoktatási időszakban a legjobb megoldás a kicsinek egy tágas, kényelmes ketrec. Amíg benne van a trónbitorló, addig a többiek a ketrecen kívülről fel tudják fedezni a jövevényt. Így elkerülhetjük az esetleges verekedéseket és nem kell folyamatosan őrt állnunk.

A másik eset, amikor elengedhetetlen kellék, a családi utazás. Azoknak, akik sokat utaznak és főleg hosszú távon viszik magukkal kedvencüket, szükséges lesz egy jó ketrec. Természetesen, ha csak rövid útra visszük, nem kell ketrecbe tennünk, de ha hosszabb útra indulunk, nem szerencsés, ha unalmában elkezd a család tagjainak ölébe mászni. Ne ijedjünk meg, ezek a ketrecek nagyon kényelmesek és hatalmasak. Ha igazán szuper megoldásokat kerestek, nézzétek meg kínálatunkat az autós utazáshoz.  

 

Kutyaajtó és a kijárás

Ha pici kutyát viszünk haza, feltétlenül meg kell lennie a kutyus oltásainak mielőtt kiengedjük. Az első oltássorozat után legalább két hetet várjunk, amíg hat. Mielőtt kiengedjük, győződjünk meg róla, hogy nincs a kertben mérgező, allergizáló növény! Minden esetben kérjük ki állatorvos véleményét a kiengedés előtt! 

Ha kertes házban lakunk, nagyon hasznos tud lenni egy jól elhelyezett kutyaajtó. Általában a bejárati ajtóra, a hátsó ajtóra vagy a garázsajtóra szokták helyezni. Ezek az ajtók azonban szabad mozgást biztosítanak a kutyának. Csak abban az esetben szoktassuk hozzá a kutyát, ha vállalni tudjuk ennek következményét. Például, ha otthon vagyunk, ha nem, a kutyus ki-be tud mászkálni, akár sáros manccsal. Ha a kutya ki-be tud rajta mászni, akkor akár egy ember is, amennyiben nagy testű kutyánk van. Ez persze nem gond akkor, ha a kutyánk egy igazi házőrző és a puszta jelenlétével eléri, hogy az ajtó közelébe se vágyjon senki, azonban, ha a mienk a világ legbarátságosabb kutyája az idegenekkel, akkor talán ne helyezzük fel.

Ne tegyük a kutyaajtót olyan helyre, ahonnan a kilincs könnyen elérhető!

Itt szeretnénk hangsúlyozni azt is, hogy attól még, hogy a kutya kertben van, nem elégíti ki a mozgásigényét. A kertes háznál lakó kutyákat is sétáltatni kell, de mozgásigénytől függően nem feltétlenül kell minden nap.

 

Játékok

Kölyökkorban a kutyáknak is - ahogy a kölykökcicáknak, vagy gyerekeknek is - az egyik legalapvetőbb szükséglete a játék. Maga a játék pszichológiai szempontból is az egészséges fejlődés elengedhetetlen része.

Ha a kutyával kölyökkorban sokat játszunk, később is játékos, barátságos kutyus marad. A játék nem csak a kutyáknak boldog elfoglaltság, de a gazdiknak is, mindegy, hogy felnőtt vagy gyerkőc az illető. A közös játék élménye a két fél közötti kapcsolatot is szorosabbá teszi.

A kutyák fajtától függően szeretik a különböző játékokat, mint például a vadászkutyák a levadászható, elkapható játékokat, az ugrálós kutyák a frizbiket, vagy a vizet imádó kutyusok a vizes játékokat. Azonban amivel minden kutyus imád játszani fajtától, kortól és mérettől függetlenül, az a labda. Amit ugyancsak mind nagyon szeretnek az ösztönökből fakadóan, a fogápoló játékok.

Minden kutyusnak kell egy jól szétcincálható erős kötéljáték és egy pihe-puha, meleg összebújós plüssjáték.

Javasoljuk minél többfajta játék beszerzését, ezzel is biztosítva az ingergazdag környezetet a kutyusnak.

 

Élősködőellenes kezelések

A bolha és kullancsellenes kezelések kutyánk esetében elengedhetetlenek. Természetesen itt is többféle megoldás közül választhatunk. Vannak a klasszikus nyakörves riasztók és az állatra csepegtethető (spot on) szerek is. Ezek közül is vannak, amiket havonta kell cserélni/adagolni, de vannak, amik 3 hónapos védelmet is tudnak biztosítani. Vannak ma már spray formájában is használható készítmények.

Nyakörvet és folyadékot sose használjunk egyszerre a túladagolás veszélye miatt!

Ezen felül gondolnunk kell a kutyánk szervezetében lévő élősködőkre is. Évente féreghajtó tablettát kell adni, amit az éves kötelező oltás mellett szoktak beadni a kutyáknak.

 

Ápolási felszerelések

Mint, ahogy már bemutattuk, a kutyákat a szőrük alapján három típusba lehet sorolni. Vannak a rövid szőrűek, a félhosszú és a hosszú szőrűek. A rövid szőrű kutyák szőrét is ápolni kell, csak sokkal kevésbé intenzíven. Azonban, ha félhosszú- vagy hosszú szőrű kutyánk van, a bundáját rendszeresen kefélni kell és kozmetikusnál nyíratni.

Javasoljuk, hogy kutyusunkat minél korábban szoktassuk hozzá a fésülködéshez, fürdéshez, keféléshez és, ha hosszú szőrű, a hajszárító használatához.

A bunda karbantartása fontos dolog. Fésülés közben könnyen beláthatunk a szőrszálak közé és így nagyobb az esélye annak is, hogy megtaláljuk az esetleg belekerült kullancsokat.

Természetesen a fésű és kefe kínálat is hatalmas, kezdve az egyszerű egysoros fésűtől a kis kefén át az aljszőrzet eltávolítókig.

Ugyancsak fontos dolog a karmok ápolása. A legfőbb oka, hogy a karom, ha sokáig hagyjuk nőni, befelé kunkorodik, és ha hosszú, sokkal könnyebben be tud akadni egyes dolgokba, ami, ha nem figyelünk és segítünk kiakasztani, akár be is szakadhat, ami nagyon veszélyes lehet.

Mivel a kutyák nem tudják a karmukat koptatni, nekünk kell erről gondoskodni. Kozmetikus, állatorvos vagy akár mi magunk is elvégezhetjük nagy odafigyeléssel.

Mindig nagyon óvatosan vágjunk karmot! Csak az erre kifejlesztett karomvágót használjuk! Nem szabad túl mélyen, nehogy belevágjunk a karomban húzódó érbe. Inkább csak a hegyét vágjuk le. Ha éles eszközzel vágjuk és gyorsan, az biztosan nem fájdalmas a kutyának. Ne okozzunk fájdalmat! Ha véletlenül így teszünk, félő, hogy soha többé nem engedi, hogy a karmához közelítsünk.

Ugyancsak fontos dolog a kutya szájának higiéniás ápolása is. A kutyák ebben szerencsésebbek a macskáknál, mert képesek óriási fogtisztító csontokat rágcsálni, megelőzvén a fogkő lerakódását. Javasoljuk, hogy legyen a kutyának jó pár különböző fogápoló játéka, és olyan rágócsontok, finomságok használatát, amik direkt erre lettek kifejlesztve.

Vannak, akik már kiskortól hozzászoktatják a kutyájukat a fogkefe használatára és hetente átkefélik azokat.

 

A kutyák etetése

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi legfőbb ismérve!

A megfelelő eledel kiválasztása elengedhetetlen a kutyák optimális fejlődéséhez.

Mikor hozzánk kerül egy kutyus, előtte mindenképpen tudakoljuk meg, hogy milyen táppal etették. A kutyák is válogatósak lehetnek, ezért az eledelváltást mindig fokozatosan hajtsuk végre. Először keverve a régit az új választottal, majd körülbelül egy hét alatt fokozatosan csökkentsük a régi tápot az új javára.

Fontos szem előtt tartani, hogy ugyanúgy, ahogy a kisbabák, a kiskutyák is az elején többször esznek keveset egy nap. 3 hónapos korig 4-5 étkezés, 3 hónapos kortól napi 3 étkezés, majd fél éves korától lehet átállni a napi 2 étkezésre.

A tápok között kétféle létezik, a száraz és a nedves tápok.

Mint minden élőlény, a kiskutyák életében is az első 1 év a fejlődésük legfontosabb szakasza. Hogy kutyusunk egészséges felnőtt kutyává váljon, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre van szüksége, amit a szuper prémium és más első osztályú macskaeledelekkel tudunk biztosítani. A kutya tápjának kiválasztásakor mindig tartsuk szem előtt a kutya korát, fajtáját, méretét és egészségi állapotát!

Kölyökkorban csak kölyökkutyáknak (puppy) való táppal etessük, mert ezekben van benne megfelelő arányban minden tápanyag és vitamin, ami az egészséges fejlődéshez és növekedéshez szükséges!

A kutyák, a macskáktól eltérően, ösztöntől vezérelve mindent felfalnak egy ültő helyükben, amit kapnak. Ráadásul - a biztos, ami biztos elvén -, a legfinomabb falatokkal kezdve haladnak szép sorban.  A macskák akkor esznek, amikor valóban éhesek. Éppen ezért ne rakjunk ki folyton tápot a kutyának, ahogy elfogy a tálból. Tartsuk be a napi kétszeri etetést.  

Mára már fantasztikus nedves eledelek vannak a kutyáknak is, ami csak állati fehérjét tartalmaznak. Ezek közül vannak konzerv, alutasakos, műanyag tálkás eledelek is. Van, ami direkt mikrózható és a legválogatósabb kutyák is megeszik.

 

Javasoljuk, hogy jól válasszuk meg a nedves eledelt. Gondoljunk bele, hogy mennyibe kerül a boltban egy kiló hús, majd ennek tudatában döntsük el, hogy jó szívvel oda adnánk-e a kutyánknak azt a 1,2 kg-os konzerv eledelt, ami kevesebb, mint kétszáz forint. Az olcsó nedves tápok borzasztó nagy hátránya, hogy tele van adalékanyagokkal, gabona származékokkal és szójával, melyek egyáltalán nem képezik a kutya tápanyag szükségletét, sőt még allergiát is okozhatnak.

Az igazán minőségi nedves tápokkal ki tudjuk váltani a főzést, amik ráadásul válogatott húsokat tartalmaznak ezzel is változatosabbá téve kutyánk étrendjét.

A nedves- illetve száraz tápok nem helyettesítik egymást! Javasoljuk mind a kétfajta eledel használatát.

A legfontosabb azonban, hogy vásárlás előtt mindig tájékozódjunk az adott eledel összetevőiről. Éppúgy, ahogy a humán élelmiszerek esetében is, a kisállat tápok minősége és tartalma között is óriási különbségek vannak. A jó tápban minden tápanyag megtalálható, ami a kisállatok egészséges fejlődéséhez, életéhez elengedhetetlen. Győződjünk meg róla, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz az adott táp és kerüljük a szója tartalmú készítményeket! A szójára nagyon sok kisállat allergiás, ami nagyon komoly következményekkel járhat. A legjobb megoldás, ha az állatorvosunk véleményét is kikérjük a választott táp használata előtt. Ne hagyjuk magunkat becsapni, a teljesértékű táp felirat sok esetben nem fedezi a valóságot!

Oldalunkkal szeretnénk megkönnyíteni a gazdik dolgát. A nálunk kapható tápok valóban mind teljesértékű szuper prémium és prémium tápok!

Emiatt a nálunk kapható tápok ugyan kicsit drágábbak, mint a hipermarketek polcain található társaik, viszont ezek használatával biztosak lehetünk, hogy minden szükséges tápanyagot megadunk kis kedvencünknek, hosszútávon megőrizve egészségüket!


Töltés kérem várjon...