Kiskutya vagy kiscica érkezése

KISKUTYA VAGY KISCICA ÉRKEZÉSE

 

Eme összeállításunkban általános tanácsokat szedtünk össze, melyek ugyan úgy vonatkozhatnak egy kiskutya érkezésére, mint egy kiscicáéra. Specifikusabban a Kutya és a Macska összeállításban olvashattok.

Egy kiskutya vagy kiscica érkezése hosszútávon változtatja meg az életünket. Egyes macskafajták akár 20 évig is élhetnek.

Összeszedtünk pár hasznos információt és szempontot, amikkel reméljük, hozzá tudunk járulni, hogy új közös életetek minél tökéletesebb összhangban teljen.

A kiscica és kiskutya kiválasztása:

Az első lépés, hogy gondoljuk át, milyen cicát vagy kutyát szeretnénk hazahozni.

Az első kérdés, hogy fajtatiszta legyen vagy keverék?

Fontos tudni, hogy minden fajta cicának és kutyának más-más a temperamentuma, személyisége. Annak is utána kell járni, hogy az adott fajta milyen öröklött tulajdonságokkal bír, esetleg milyen öröklött betegségei lehetnek.

A fajta tiszta háziállatok akár nagyon drágák is lehetnek, míg egy cirmos vagy keverék kutyus valószínűleg ingyen elvihető.

Ha kitaláltuk, hogy melyik legyen, a következő kérdés a szőrzet átgondolása.

Alapvetően két típus van, a rövid- és a hosszúszőrű macskák illetve kutyák. Ezen belül azonban nem mindnek egyforma sűrű és hosszú. A hosszú szőrűn belül is elkülönítik a félhosszú szőrűt, mely a két fő típus között található. Kinézetre például sokkal közkedveltebbek a hosszú szőrű macskafajták, azonban mielőtt e mellett döntenénk, feltétlenül gondoljuk át az ezzel járó plusz munkákat.

A hosszúszőrű cicákat van, hogy naponta kefélgetni kell, míg ezzel szemben a rövid szőrűek ezt elvégzik maguknak. A hosszúszőrű kutyákat rendszeresen fürdetni, fésülni kell és nagyon figyelni kell a kullancs és bolha veszélyre.

Azonban minden macska és kutya hullajtja a szőrét, hosszúságtól és sűrűségtől függetlenül. A lakásban tartott állatok akár egész évben vedlik a bundájukat. Érdemes átgondolni, hogy a hosszú vagy a rövid szőrszálak zavarnának-e jobban a bútorokon vagy a ruhákon. A rövid is hullik csak talán kevésbé látványos.

Ha megvan, hogy fajtatiszta legyen-e vagy sem illetve, hogy hosszú legyen-e a szőre vagy sem, akkor utána kell járni, hogy honnan szerezzük be a cicánkat vagy kutyánkat.

Ha nem ragaszkodunk a fajta tiszta kedvenchez, akkor nyugodtan látogassunk el menhelyekre vagy állatorvosi rendelőkbe, ahova kirakják az újszülött és gazdikra váró állatokról az információkat. Ilyenkor érdemes körbekérdezni barátok illetve rokonok körében, hogy nem tudnak-e örökbefogadható kiscicáról, kiskutyáról.

Ha menhelyi vagy háznál született kiscica vagy kiskutya mellett döntünk, akkor is érdeklődjünk a szülőkről, tulajdonságaikról, állapotukról, hogy látta-e már állatorvos és megkapták-e már a kellő oltásokat és kezeléseket. Hazahozatal előtt feltétlenül járjunk utána ezeknek, mert később nagy gondok adódhatnak ezek hiányából!

Ha menhelyről fogadunk örökbe kisállatot, ne lepődjünk meg, ha a menhelyen dolgozók előtte akár úgynevezett családlátogatást szeretnének tartani, hogy tudják, megfelelő helyre készül-e a kiválasztott. Nézzük ennek a jó oldalát és értsük meg, a gondozók lelkiismeretes munkáját!

Ha menhelyről viszünk haza kisállatot annak plusz értéke is van, hiszen megmentünk egy életet! Évente több ezer állatot altatnak el, mert nem találnak nekik gazdit. Az örökbefogadók általában szívesebben visznek haza kölyök állatokat. Azonban számos idősebb cica és kutyus is megtalálható ezeken a helyeken. Ha például egy nyugodt, szeretetre éhes cicát szeretnénk, bátran válasszunk idősebb menhelyi cicát.

Ha tenyésztőtől szeretnénk kutyánkat, macskánkat beszerezni, mindenképpen nézzünk utána a tenyésztőnek! Próbáljunk minél több információt szerezni róla és az eddigi almokról.

A kiscicát ne válasszuk el 6-7 hetes kora előtt az alomtól! A macskák szocializációs szakasza a 4-16. hét között zajlik, ezért ebben az időszakban fontos a cicák kézhez szoktatása. Ezekben a hetekben kell a macskáknak a lehető legtöbb ingerrel (hangok, zajok, színek, szagok) találkoznia, hogy később kiegyensúlyozott cicák lehessenek.

Ugyan-ez igaz a kiskutyákra is. Kézhez szoktatásukat érdemes korán kezdeni.

Hím vagy nőstény háziállatot válasszak?

Ha a cicát vagy kutyát már kölyökkorában sterilizálják, gyakorlatilag mindegy. Mint majdnem minden állatfajnál, a macskáknál és kutyáknál is a hím a nagyobb testű. Ez talán sokaknál szempont lehet. Szeretet szempontjából mindegy, a kanok és kandúrok is pontosan olyan bújósak tudnak lenni, mint a nőstények.

A sterilizálásnak számos előnye van nem csak a kisállatra, de a gazdira nézve is. Sterilizálás előtt mindenképpen tájékozódjatok állatorvosnál! Az állatorvost is nagy gonddal kell megválogatni!

Egy állatnál jobb a kettő?

Ha aggódunk, hogy kis kedvencünkkel nem lesz időnk eleget foglalkozni vagy idegeskedünk, hogy mi lesz vele otthon egyedül, amíg mi dolgozunk, távol vagyunk, de a lakás alkalmas több háziállat befogadására is, akkor gondoljuk át, hogy nem érdemes-e egyszerre két kisállattal hazamenni?

A macska és a kutya is boldogabb, ha társasága van, legyen az egy másik cica, kutya vagy akár más háziállat. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha jól összeszoknak. Több lehetőségünk is van. Ha kiscicát vagy kiskutyát viszünk haza és társat szeretnénk neki, a legjobb, ha ugyanabból az alomból viszünk haza kettőt. Az is megoldás lehet, ha két felnőtt állatot fogadunk örökbe, akik ismerik egymást.

Azonban ha egy háziállattal kezdünk, de később úgy gondoljuk, hogy jó lenne mellé egy játszó pajtás, akkor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egy éves kora előtt vigyük haza a második választottat, hogy könnyebben összeszokjanak.

Sajnos mindig benne van a rizikó, hogy sosem fogják megszeretni egymást, csak megtűrni.

Az időzítés!

Vannak időszakok, amikor egyáltalán nem jó ötlet háziállatot hazavinni.

Az egyik ilyen kiemelt időszak a karácsony.

Sokan gondolják úgy, hogy micsoda szép ajándék meglepni szerettünket egy cuki kiscicával vagy kiskutyával szenteste napján. Esetleg kis masnit kötünk a nyakára, kis dobozba csomagoljuk…

Inkább ne! A karácsony az egyik legrosszabb időpont egy háziállat hazavitelére. Gondoljuk csak át. Mit is csinálunk karácsonykor? Rokonok, barátok jönnek-mennek, zajonganak, pezsgőt bontanak, csomagokat nyitogatnak, közben véletlenül a bejárati ajtót is nyitva hagyják. A kisállatot nem veszik észre, rálépnek, ráülnek, megrúgják. A rokon gyerekek kergetik, felkapják, megszorítják, eldobják, a farkuknál cibálják…

Bele tudunk ebbe az ismeretlen stresszbe gondolni? Én is megőrülnék, hogy mi történik körülöttem.

Még ha ezek a veszélyek nem is állnak fenn, még akkor is ott vannak az alábbi tényezők, amikre figyelni kell.

  • A karácsonyfa egy nagy mászóka lehet egy kiscica számára. Ezért feltétlenül kössük ki a fát! A díszek legyenek törhetetlenek és nem túl kicsik. Az égők is nagy veszélyforrást jelentenek! Ne hagyjuk egyedül a kiscicát a kivilágított fával! A kiskutya mindent megrág! Az üveg díszektől tartózkodjunk!
  • Ne rakjunk csoki díszeket a fára, de kutya esetén semmiképpen ne elérhető magasságba! A csoki a cicák és kutyák számára is nagyon csábító. Ne feledjük, hogy a csokoládé nagyon káros a macskákra és kutyákra is! Soha ne adjunk csokit nekik!
  • A fagyöngy, fagyal és tiszafa, mérgezőek! Nem csak a kisállat, de a gyerekek miatt sem érdemes a lakásba vinni!
  • Tartózkodjunk a pukkanós játékok, petárdák, tűzijátékok használatától. A tűzijáték és petárda sok állatnál epilepsziás rohamot válthat ki! Ha olyan környéken lakunk, ahol szokásos a tűzijáték és petárda durrogás ilyenkor, ne hagyjuk egyedül az állatot éjszakára!
  • A szilveszteri pezsgősüveg dugó ellövéstől is kíméljük az állatainkat!
  • A csomagoló szalagokat ne hagyjuk szét, nehogy a cica belegabalyodjon!
  • Ha a karácsonyi ajándékot hosszútávra terveztük szeretteinknek, inkább a kutyusnak is vegyünk egy kis finomságot, hogy ne az újdonságokat rágcsálja!

Ugyan ezen és ehhez hasonló veszélyek miatt nem javasoljuk a húsvéti időszakot sem kisállat hazavitelre!

A helyes időzítés

Ha már minden készen áll, vagyis megvan, hogy honnan, melyik állatkát hozzuk haza, tegyük szabaddá magunkat pár napra!

Lehetőleg a hét végén hozzuk el, hogy ott legyen az egész hétvége. Még jobb, ha megtoldjuk pár nappal. A kisállatnak hozzá kell szoknia a gazdihoz és az új környezethez. Ha még pici, hirtelen nagyon egyedül lesz. Sok odafigyelés, türelem és megértés kell ilyenkor. Ne hangoskodjunk, adjunk nekik időt, hogy maguktól fedezzék fel új otthonukat. A munkába járást fokozatosan szoktassuk ha lehet, akár rövidebb munkaidővel. Persze csak aki teheti.

Az első napokba ne hívjuk át az összes rokont, barátot, kollégát kiskutya/kiscica simogatásra. Várjunk vele addig, amíg már magabiztos új környezetében.

 

Olvass tovább a hazaérkezésről a Kutya és Macska leírásban

 


Töltés kérem várjon...