A kullancsok és az általuk terjesztett fontosabb betegségek, avagy hogyan óvjuk meg a kutyánkat

A kullancsok az ízeltlábúak csoportjába tartozó, kevéssé gazdaspecifikus, vérszívó ektoparazita állatok.

Kinézetük szerint pókszabású külsőélősködők, melyek kettős kártétellel bírnak: egyrészt vért szívnak, de közben különböző vírusokat, baktériumokat, egysejtűeket oltanak be az emberekbe és állatokba egyaránt. 

Maga a beoltási folyamat elég időigényes, mert a kórokozók a kullancsok garatgyűrűjében, illetve bélrendszerében találhatók. Emiatt a kórokozók gazdaállatba juttatásához kb. 24 óra vérszívás szükséges. Vagyis a gazdaállatban töltött idő növekedésével egyenes arányban fokozódik a fertőzés valószínűsége!

Ugyanis a kullancs előbb szív, aztán a felszívott vér egy részét visszaöklendezi, és ezzel garantáltan bejuttatja az összes veszélyes kórokozót.

TEHÁT HA MINDEN SÉTÁLTATÁS UTÁN ALAPOSAN ÁTNÉZZÜK A KUTYÁNKAT ÉS AZONNAL (DE LEGKÉSŐBB 24 ÓRÁN BELÜL) ELTÁVOLÍTJUK BELŐLE A KULLANCSOT, NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL MÉG NEM KÖPTE VISSZA A KÓROKOZÓKAT!

A kullancs eltávolítása történhet direkt erre fejlesztett úgynevezett kullancseltávolító kanállal, szemöldökcsipesszel, vagy a puszta kezünkkel is.

Bármelyik megoldást válasszuk is, mindig közvetlenül a bőrnél fogjunk rá a kullancsra és egy határozott gyors mozdulattal tépjük ki!

Ne csavargassuk, és semmiképpen ne a testénél szorítsunk rá!

SOHA ne mossuk le benzinnel, szappannal és egyéb vegyszerrel a kullancsot, mert ha fulladni kezd, azonnal visszaköpi a gazdatestbe a kórokozókat!

A kullancsok leggyakrabban dúsabb növényzetű, fás, bokros, gazos területeken fordulnak elő nagy számban, de napjainkban már a városokban és a családi házak kertjeiben is szép számmal jelen vannak, vagyis kikerülhetetlenek.

A kullancsok aktivitása mindig az időjárástól függ, vagyis ha enyhe a tél, a kullancsveszély egész évben fenn áll. Magyarországon nem szoktak olyan tartós fagyok lenni, amik kiirtanák a kullancsokat, így a megelőzés a téli időszakban is fontos!

Mivel védjük kutyánkat a kullancs ellen?

A kullancsok ellen 4 féle megoldással védekezhetünk:

1, Spot-on készítmények: általában 1 hónapos védelmet biztosít és a kutya nyakára (bőrére) kell csepegtetni. Az egyes termékek hatása között igen erős eltérések lehetnek.

2, Nyakörvek: általában 2-8 hónapos védelmet biztosítanak, és nyakörv formában kell a kutyára tenni. NE VEGYEN SZÍNES, OLCSÓ TERMÉKEKET MERT NEM RENDELKEZNEK KULLANCSELLENES HATÁSSAL! Itt is a drágább és valóban jó minőségűre érdemes beruházni.

3, Ultrahangos készülékek: bármely hatóanyag tartalmú készítmény mellé használható. 11-12 hónapos védelmet nyújt. Semmilyen káros hatása nincs se emberre, se állatra. Az élősködőket távol tartja. NEM JAVASOLJUK CSAK ENNEK A HASZNÁLATÁT!

4, Tabletták: 1-3 hónapos hatással bírnak. Ők már nem távol tartanak, hanem irtanak. Megvárják, míg az élősködő a gazdatestből szív és a véráramban lévő méreg öli meg őket. HASZNÁLATÁRÓL MINDENKÉPPEN KÉRJE KI ÁLLATORVOSA TANÁCSÁT, VÉLEMÉNYÉT. Javasoljuk, hogy kerülje a túl magas hatóanyag tartalmú készítményeket!

A spray-k csak rövid ideig hatnak és kiegészítő készítményekként szolgálnak!

A kullancsok által terjesztett két legveszélyesebb betegség a kutyáinkra nézve, a Lyme-kór és a babesiosis (babézia). Magyarországon csak a Lyme-kór ellen létezik védőoltás.

AMENNYIBEN A KUTYÁBAN KULLANCSOT TALÁLUNK ÉS EZUTÁN A VISELKEDÉSÉBEN VÁLTOZÁST TAPASZTALUNK (BÁGYADTSÁG, ÉTVÁGYTALANSÁG, LEVERTSÉG) AZONNAL FORDULJUNK ÁLLATORVOSHOZ! FONTOS TÜNET MÉG AZ ELSZÍNEZŐDÖTT VIZELET, DE EZ NEM MINDEN ESETBEN FORDUL ELŐ.

100% VÉDELMET EGYIK MEGOLDÁS SEM NYÚJT! EZÉRT VAGYUNK MI A GAZDIK, AKIKNEK KÖTELESSÉGÜNK GONDOSKODNI KEDVENCEINKRŐL. MINDEN NAP SZÁNJUK 5 PERCET A KUTYÁNKRA, SIMOGASSUK ÁT A KIS TESTÜKET, MEGLÁTJÁTOK, IMÁDNI FOGJÁK EZEKET A PILLANATOKAT! :)


Töltés kérem várjon...